Taller de Moixaines, jocs de falda i jocs gesticulats

Taller de Moixaines, jocs de falda i jocs gesticulats

Taller de moixaines i jocs de faldaA més de ser alimentats i cuidats, els infants necessiten que els mirin, els acaronin, els parlin, els cantin. Necessiten jugar! El infants aprenen jugant i per això els jocs de falda són un instrument essencial en la criança i l’educació.

Les rimes d’aquests jocs ens faciliten una comunicació verbal positiva amb l’infant més enllà de la comunicació bàsica i concreta de la vida quotidiana; a més ens permeten el contacte físic i visual, el moviment, la gesticulació i l’acció compartida.

Les moixaines, els jocs de falda i els jocs gesticulats reuneixen tots els ingredients d’una comunicació rica en estímuls que, a més de facilitar enormement l’aprenentatge de la llengua materna, afavoreix altres aspectes del desenvolupament infantil, com ara: l’atenció, la concentració, la memòria, la imitació, la capacitat d’anticipació i espera, l’expressió corporal, l’aprenentatge del llenguatge musical, la socialització i les percepcions corporal, espaia i temporal. Però sobretot aquests jocs són acte comunicatiu entre l’adult i l’infant, reforçant el seu vincle afectiu i afavorint el seu benestar i socialització.

En què consisteix aquest taller

Aquest és un taller per a recuperar la memòria de la saviesa popular i tenir recursos per a gaudir amb els nostres infants d’una estona de jocs. Aprendrem moixaines, jocs de falda i jocs gesticulats

Són rimes i cançons per acaronar i tocar diferents parts del cos. Les carícies transmeten afecte, faciliten la confiança en l’adult i contribuïxen a prendre consciencia del propi cos.

Són rimes i cançons per a realitzar una acció compartida amb l’infant mentre està assegut a la nostra falda: amagar, cavalcar, balancejar o bellugar-li una part del cos.

Aquests jocs de moviment impliquen un contacte físic afectuós afavorint l’alegria i la confiança envers l’adult.

Cavalcar i balancejar comporta un moviment vibratori, giratori, lateral, de dalt abaix, davant darrera, esquerra dreta, els quals estimulen en l’infant el sentit vestibular, responsable de l’equilibri. Aquesta és la base de la comprensió del llenguatge i de l’atenció. Tanmateix, el moviment en sí afavoreix la seva consciencia i control postural i exercita la musculatura de diferents parts del cos.

Un bon desenvolupament sensorial i psicomotriu en els primers anys de vida, afectarà a tot el seu desenvolupament posterior.

Són rimes i cançons per a bellugar les mans i els dits. El moviment manual i la bona vocalització ajuden a estimular certes zones del cervell. A més a més, aquesta és una bona manera de jugar amb el llenguatge i el moviment poèticament, una bona iniciació al gust per la poesia i la bellesa.

La comunicació gestual ens aporta consciència, domini, coordinació i expressió corporal. Per exemple, els moviment simètrics afavoreixen la lateralització i els creuats connecten els dos hemisferis del cervell. A més els moviments de les mans i els dits desenvolupen la seva musculatura i la coordinació ull-mà, que són aspectes importants de l’escriptura.

Un llenguatge clar i precís facilita un pensament clar i precís. Per això el primer que hem de tenir en compte és de ser un bon exemple. Si vocalitzem correctament l’infant, primer per les neurones mirall i després per imitació, també aprendrà a fer-ho correctament.

A qui adrecem aquest taller

A totes les persones a qui els pugui interessar els temes que hi compartim i vulguin viure la criança de forma conscient.

On el fem i quina aportació us en demanem

Poden ser presencials o en línia amb zoom o skype per a grups o individuals. L’aportació pels tallers dependrà de cada cas.

Recursos gratuïts a la web

Trotinet Tele és el canal de YouTube on publiquem vídeos amb moixaines, jocs de falda, jocs gesticulats i cançons de bressol.