Presentem el vídeo Lluna Plena

Quatre paraules sobre el vídeo Lluna plena, aquest astre que no es cansa d’orbitar al voltant de la Terra. Ara em venen al cap les imatges de quan suposadament “l’home va arribar a la lluna”. Penso en la nau que semblava feta a base de reciclar llaunes de sardines. Se’m fa molt difícil de creure que aquell artefacte arribes a aixecar un pam de terra, convé un acte de fe molt devot amb la notícia. Però el tema no era aquest sinó el vídeo.

La cançó Lluna plena versa sobre els cicles lunars, un fet que innegablement ens afecta als habitants de la Terra. Cultures indígenes han fet servir calendaris basats en aquests cicles perquè sabien de la seva importància.

El vam enregistrar a L’autèntica Teatre i correspon a una de les escenes de l’espectacle Un tren petitó, però en realitat aquesta mateixa lluna es d’una antiga producció que ja vam retirar: Marieta-marieta. L’espectacle va marxar però alguns dels seus elements, que agradaven molt als infants, s’han quedat a escena.

Com hem fet la lluna del nas lluminós

Tot seguit us posem un vídeo (molt improvisat) que explica una mica com està feta. Ens el va demanar una mestra que la va veure en una de les funcions de Marieta-marieta a la Sala Fènix (ai aquells temps tant bonics de la Fènix ♥) i va pensar que a l’escola li aniria molt bé.

Sons i sonalls

N’hi ha tres: un sonallet de closques, una caixa de música i un chimes. L’ambient de nit és un enregistrament triat de la nostra llibreria personal. En aquest cas una conversa de xots amb acompanyament de grills i de soroll nocturn, aquest esbufec que costa de sentir “a pel” però que a les màquines modernes no se’ls passa per alt.

Coses tècniques

Si bé l’enregistrament dels sonalls han estat monoaurals, posteriorment ens hem recreat amb modulacions de l’estil AutoPan, Mono-to-Stereo i un punt de rever molt subtil per tal d’aconseguir un efecte més de camp obert més mimètic amb el paisatge de grills i els xots reals.

En quant al vídeo, si us hi fixeu bé podreu copsar com la lluna plena canvia de color. Aquest efecte en realitat el fa la lluna mateixa amb un led amagat dins del nas. En escena es beu bé però a l’enregistrament no es percebia, per això l’hem simulat en la post producció. Tot i que Vegas facilita aquesta feina amb algunes eines nadiues, és necessària una determinada dedicació d’artesania cibernètica. Em sembla que amb aquest detallet tant subtilíssim hi he dedicat unes quatre hores. Quan fas una cosa que t’agrada el temps s’atura, però les busques del rellotge no. (?)

  • Enregistrador de camp pels paisatges sonors: Tascam DR-40.
  • Enregistrador al plató: Presonus StudioLive amb micro de diadema Sennheiser ew100 G4 i software multipista Presonus Capture. Càmera Canon Legria HF G25.
  • Enregistrament de sonalls, muntatge i edició de so: Cubase Pro i Wavelab Pro.
  • Muntatge i edició de vídeo: Sony Vegas Pro.

Lletra

Lluna plena, el mar remena,
quart minvant, gepa a llevant.
Lluna nova, peix al cove,
quart creixent, gepa a ponent.
Quatre cares té la lluna
dues com grans de llimona
una que ningú no ha vist
i una de cara rodona.

Si t’ha agradat el vídeo t’animen a col·laborar amb 1€.
Clica “buy” !