Presentem el vídeo de la formigueta

Una formigueta és un joc cantat per fer pessigolles a la mainada. No cal explicar gaire detalls de com jugar-hi. Mireu el vídeo un parell de vegades i ho entendreu de seguida.

Lletra

Tinc, pi po pa
una formigueta a la cameta
pi po pa
que m’està fent pessigolletes
pi po pa
i que no em deixa descansar

Repetir amb panxeta, maneta, galteta

Sons i sonalls

El sonall que hem fet servir per acompanyar el moviment de la formiga és una caixa xinesa percudida amb didals de cosir que vam trobar a Cal Sabater, una botiga de Santa Pau (La Garrotxa) d’aquelles antigues que tenien una mica de tot. Ara sembla que s’ha reconvertit en una casa de records (ara en diuen souvenirs) pels passavolants que visiten l’indret. La botiga és plena de mil foteses made in Xina intencionadament decorades amb esquelles i barretines. Vam entrar-hi perquè uns didals de l’aparador van cridar l’atenció de la Mar. Eren unes peces tan guarnides que no servien per cosir. Hi despatxava una dona gran amb qui vam estar parlant cordialment una estona. Ens explicava coses «d’abans» i em va fer pensar que potser tindria didals útils per cosir. Li ho vaig preguntar, val a dir sense cap esperança, i de seguida va anar cap a un armariet arraconat, que poc devia obrir. En va treure una capseta amb el preu encara marcat en pessetes. Li vam demanar el preu actual i ens va respondre això: “Us regalo tota la caixa; els que queden són les talles més petites, les que compraven les noies joves per aprendre costura. Ara ja no en fan de costura. No crec que les joves d’avui sàpiguen què és un didal, ja no cusen i no crec que els vengui mai. Feia molts anys que no tocava aquesta capseta. Us la regalo.” Ens va saber greu marxar sense comprar res i li vam proposar un preu pels didals; hi va estar d’acord. Així que ja tenim didals i, certament, son justets pels nostres dits adults.

L'escenari

Aquest vídeo l’hem enregistrat al parc de Moià, un agradable oasi dins de la població. El coneixem bé perquè els anys que vam viure al Moianès, que no van ser pocs, hi anàvem quasi cada dia. Aleshores era temps de criança del nostre fill i aquest parc era el principal espai de joc perquè el teníem a tocar de casa. Ara, quan tornem a Moià sempre ens agrada passejar-hi una estona i recordar. Com deia, aquí és on hem enregistrat el vídeo de la formigueta i l’entranyable Ot ens ha ajudant. Us posem unes fotos del parc i si mai passeu per Moià us recomanem visitar-lo. És més, si us vingué de gust un àpat de carmanyola demaneu per la zona de pícnic del Molí Nou, és ideal per anar-hi en família.

Fotos del parc de Moià