Cargol treu banya

Sol solet, el cargol treu banya, les petites formiguetes, la lluna… Les cançons dels més petits han inspirat aquest espectacle de titelles per a nens i nenes de 0 a 3 anys. Cargol treu banya és una metàfora de la vida. És ple d’al·legories de la natura, de personatges, colors i cançons.
Aquest espectacle està disponible en dues versions
Totes dues tenen el mateix contingut i durada. La diferència entre una i altra versió rau en què una té la música en viu i l’altra té les bases enregistrades. Clica les versions per a més detalls.
Amb dos actors a escena, la Mar fa de titellaire/cantant i el Pere de músic. Recomanat per a sales d’actes i escoles que disposen d’una sala gran.
Espai escènic necessari: 4m d’ample x 3m de fons.
Amb una actriu a escena (bases musicals i sonalls enregistrats). Ideal per a espais de petites dimensions o per a exteriors com ara el patí o jardí de l’escola.
Espai escènic necessari: 2,5m d’ample x 2m de fons.
Descripció
Hem volgut que aquesta sigui una obra de titelles per als més petits, per això hem tingut cura que tant la durada com el text oral siguin molt mesurats. Bàsicament el text utilitzat és el de les cançons que s’interpreten en directe. És un espectacle de petit format d’estètica senzilla i atractiva.
(Amb dispositius mòbils podria ser que les fotos es veiessin massa de prop. Proveu de desfer zoom ajuntant dos dits a la foto)
Cargol treu banya
A la primera història el sol dóna pas a l’acció. Tot seguit un cargol-treu-banya planta una llavor que ha trobat dalt d’una muntanya. Creix una flor meravellosa, la més maca del món. Però és clar, el progrés no s’atura davant una flor. El cotxe, que va massa ràpid per adonar-se de les coses realment importants, no veu que la flor es desfulla amb el seu pas rabent. La flor es mor. Cap problema, la natura és sàvia i no es deixa vèncer. Les formigues, que tot ho aprofiten, s’han endut els pètals de la flor que havien caigut a terra i, el cargol ha tornat a plantar una altra llavor.
Vermell, vermell és el vestit que porto
La segona història es introduïda amb un paraigües dels colors de l’arc de sant Martí. Llavors, vet aquí que una erugueta blanca veu els colors: que en seria de divertit canviar de color! Es torna vermella, després groga i també verda. És tan divertit ser diferent. Ara que n’ha menjat tants, de colors diferents, és prou gran per a convertir-se en una esplèndida papallona.
Un elefant amb bicicleta
A la tercera història, l’arribada de la nit, de les estrelles i la lluna, planteja una imatge molt emotiva: veurem un elefant passejant pel cel. Oooohhhh! Aquest elefant ha baixat fins a nosaltres i ara es passeja entre els nens i nenes.

Un parell de vídeo-instants de l'espectacle
Un tast de 3 minuts que vam enregistrar al Centre Cívic Can Puiggener de Sabadell el desembre de 2017.
(Tot i que l’acústica és molt “capellosa” s’entén bé)
Cargol treu banya. Aquesta és la primera història de l’espectacle.
Fitxes i altres documents
Cargol treu banya és un espectacle fàcil d’adaptar a multitud d’espais. No cal que us amoïneu per l’equip de so i llums ja que a l’escoles sempre el duem nosaltres. Heu de tenir en compte que els estris que fem servir són voluminosos i bastant pesats, per la qual cosa els accessos han de ser “fàcils”. En cas que l’espai sigui en un pis, és imprescindible que hi hagi ascensor. (Mireu la imatge de més avall per saber les dimensions). Si no veieu clara la descàrrega ni l’accés, sapigueu que disposem d’alternatives amb menys fato: Poesia a la Masia i El Jardí
Versió GRAMOLA
- Espai escènic necessari: 2,5m d’ample x 2m de fons
- Disponible per a interiors i exteriors
Versió MÚSIC
- Espai escènic necessari: 4m d’ample x 3m de fons
- Disponible per a interiors
Mides del teatret del “cargol”
La fitxa tècnica d’aquest espectacle és molt versàtil. Si desitgeu que el duguem a la vostra sala, si us plau, contacteu amb nosaltres per parlar de les necessitats tècniques.
Mar Gascó: idea original. Recerca i adaptació de cançons, dites, rodolins i poesies. Disseny i decoració de l’escenografia, construcció de titelles i vestuari. Actriu cantant i titellaire en escena.
Pere López: disseny de llums, construcció del teatrí, fotografia, vídeo i difusió.
Arsène Gascó: Il·lustració i disseny del material gràfic.
Pere López / Estudi Flôstis Escènics: Backing tracks, vídeos, il·luminació i disseny tècnic en general.
Agraïment: Escrivim una menció especial a Nicola Piovani per haver-nos permès d’utilitzar un fragment de la seva composició per a pel·licula La vida és bella. Literalment ens va dir: “si es per al teatre podeu fer servir qualsevol de les músiques lliurement”. Gràcies, Nicola, per la teva generositat!