El Tiroliro i la geganta: així hem fet els titelles

Manualitats amb paper i cartró DIY

Aquest estiu la Mar s’ha dedicat a construir alguns titelles que vol fer servir en el proper espectacle. Es tracta d’un cap gros i una geganta. Us posem algunes fotos perquè vegeu el procés de fabricació. Tot és molt simple i amb materials quotidians, ideal per si voleu organitzar un taller de manualitats amb els vostres fills. Bàsicament es tracta d’un volum cobert de paper maixé, és a dir, paper de diari sucat en una barreja d’aigua i cola blanca. L’acabat final és amb pintura acrílica i una protecció de vernís que podeu substituir perfectament per làtex.

El capgròs Tiroliro

Manualitats amb paper i cartró DIY

De forma cilíndrica, construït amb cartró ondulat d’una sola capa que vam aconseguir a Servei Estació. Les motllures que es veuen a la foto eren d’una prova inicial de nas i ulls que finalment no han calgut. Per tal de donar rigidesa al cilindre ha tapat la part superior amb un disc de cartró enganxat amb cola termo-fusible. També li ha posat una costella circular de filferro subjectada amb cinta americana ampla.

El barret és com de vímet o algun material semblant. El va descobrir en un mercadet “rastro” a Manresa. Oi que sembla fet expres per al Tiroliro?

Els ulls i el nas són complements que trobaràs fàcilment en qualsevol botiga de materials per a manualitats

Manualitats amb paper i cartró DIY
Manualitats amb paper i cartró DIY

Finalment el vestit, que pot ser tant simple com una tros de roba allargassada amb un trau per on passareu el cap.

Tiroliro acabat
Tiroliro acabat

La geganta Miralta

Manualitats amb pòrex i fusta DIY

Òbviament el que es veu a la foto té poc de geganta i menys de Miranta. No és més que l’estructura o volum que, de la mateixa manera que hem explicat amb el Tiroliro, caldrà cobrir de paper maixé. En aquest cas l’esfera del cap és una gran bola de porexpan, però si voleu una opció més econòmica podeu fer servir un simple globus.

El tubs vermells i taronja són d’aquests xurros que es fan servir com a flotadors. Ara a l’estiu són fàcils de trobar als basars.

El peu que apareix de resquitx és el cap d’un con dels que es fan servir a les carreteres. Va bé per subjectar l’estructura de la geganta mentre hi treballem i posteriorment per a plantar-la. L’hem comprat en una ferreteria amb nom de mag, molt gran i coneguda que no necessita publicitat.

Manualitats amb paper i cartró DIY
Manualitats amb pòrex DIY
La geganta Miralta

A la foto de l’esquerra es poden veure els secrets de sota la roba: esponja per a donar-li forma i volum. També es pot observar que hem arrodonit el pal de les espatlles.

La geganta Miralta aquest estiu ha sortit de casa per a visitar els nens i les nenes de la llar d’infants de La Llacuna. La propera passejada serà aquí mateix, a La Vall de Mediona, a la festa Major de Les Cases Noves.

La geganta Miralta