Funcions a l’escola

Espectacles a l'escola

Espectacles a escoles bressol i d'educació infantil P3 P4 i P5

La majoria dels nostres espectacles es poden representar a les escoles bressol i escoles d’infantil. Duem tot el material tècnic que pugui fer falta per a convertir les vostres sales de psicomotricitat, sales d’usos múltiples, o menjadors en un petit teatre.

En horari escolar

Espectacles de titelles per a escoles bressol i educació infantil P3, P4 i P5

Acostumen a ser representacions exclusives per als infants (tot i que alguna vegada també s’hi afegeix alguna mare o pare). Normalment a les escoles bressol recomanem un aforament màxim de 50 infants per sessió i a P3,P4 i P5 un màxim de 70. Acabarem d’ajustar aquestes xifres en funció de les característiques de cada espai. Els criteris que seguim són en primer lloc el benestar dels infants i, en segon, els requisits tècnics de l’espectacle.

El nombre de sessions que podem fer en un sol dia és de tres (dues pel matí i una per la tarda) Si es volguessin tres sessions en un mateix matí, hauríem de fer una versió adaptada de l’espectacle amb una durada de 20 minuts

Parlant del benestar dels infants, cal defugir sempre situacions que els pugui comportar un estrès innecessari, especialment pels més petits. Se’ls ha de respectar el seu ritme, sempre més pausat que el dels adults, i permetre’ls observar i gaudir la situació “especial” del moment. Probablement per a molts d’ells sigui la primera experiència teatral i hem de vetllar perquè sigui bonica, mai traumàtica. Si hi ha algú que manifesta clarament qualsevol indisposició (inclosa la por) o demana que vol marxar, se l’ha d’escoltar i si endur-se’l de la sala. Ja hi haurà altres oportunitats.

Necessitats tècniques en horari escolar

La sala haurà de de reunir les següents característiques:
  • Hi ha d’haver prou espai per a muntar els estris d’atrezzo còmodament. L’àrea que necessitem (varia en funció de l’espectacle) és aproximadament de 3m d’ample per 2m de fons.
  • Hi ha d’haver una presa de corrent.
  • No pot ser una zona de pas, ha de ser una sala a part.
  • Ens cal us exclusiu de la sala durant tota l’estona que la fem servir, inclòs el muntatge i desmuntatge.
  • L’accés ha de ser de fàcil descàrrega i si és un pis haurem de poder fer servir l’ascensor.

Espectacles a escoles bressol i d'educació infantil P3 P4 i P5

Activitats amb les famílies

Dins de les activitats que s’organitzen a les escoles n’hi ha que són obertes a les famílies (final de curs, festa de Nadal, Sant Jordi, etc.). De vegades es fan a la mateixa escola, (normalment al pati) i d’altres en algun espai públic proper com ara un centre cívic. En aquests actes sempre recomanem que l’aforament no superi les 70 persones en total. Sabem que tractant-se d’una festa amb famílies és un límit potser una mica baix, però entenem que és el més adequat pel tipus d’espectacle que oferim i, sobretot, pel públic al qual ens adrecem.

Penseu que en una escola que tingui, per exemple, 60 infants (una xifra molt habitual), si venen les famílies, comptant un parell d’acompanyants per infant, de seguida s’hi apleguen de 150 persones en amunt. Amb aquests aforaments es perd el caire de proximitat i tranquil·litat que ens agrada mantenir a les nostres funcions.

En aquests casos amb tant públic una bona opció fóra programar la representació a la tarda, en horari escolar, dedicada exclusivament als infants. Aleshores, en acabar la sessió de teatre es continua la festa amb les famílies donant pas a la resta d’activitats que s’hagin previst (berenar, jocs, lliurament d’obsequis, etc). Òbviament estem disposats a parlar i valorar cada cas individualment i escoltar propostes, però sempre hauran de ser dins d’uns límits que no s’allunyin gaire de les xifres que acabem de citar.

Si el vostre cas és el d’un acte amb famílies caldrà tenir en compte certs detalls de l’organització per tal de vetllar pel benestar del públic, especialment els més petits, i per l’èxit de l’activitat en sí.

  • És important que tot el públic assistent hi estigui còmode i que tinguin bona visibilitat de l’escenari.
  • També cal que els accessos a l’espai siguin fàcils: s’hi ha de poder entrar ordenadament sense que es facin embussos humans i s’ha de poder abandonar fàcilment la sala en qualsevol moment (inclòs a mitja funció) si l’infant ho requereix.
  • És important l’acústica, que inclou el silenci en el seu sentit més ampli. Tingueu sempre present el nivell de soroll que hi pot haver durant la funció, especialment si és a l’exterior. Us assegurem que amb un martell pneumàtic percudint de fons és molt difícil gaudir del teatre, les cançons o la subtilesa dels sonalls.
  • Si l’espectacle és a l’exterior, a més a més caldrà tenir present el temps. Un migdia estiuenc amb intensa solellada no és gens còmode per gaudir d’una estona de teatre. Tanmateix, un dia de vent considerable podria impossibilitar la funció. De la pluja, per fina que sigui, no cal dir res perquè tothom entén que s’ha d’escampar cap a cobert.

Organització de les sessions familiars

De triar l’espai, preparar-lo, muntar l’escenari (quan convingui) us en cuideu vosaltres. Dels aparells de so i il·luminació ens en cuidem nosaltres.

Recordeu que els accessos a l’espai han de ser fàcils per a la càrrega i descàrrega, sense escales ni excessius entrebancs. Segons quin espectacle o quin equip tècnic duguem, la furgoneta ha de poder arribar a l’escenari. D’aquesta mena de coses ja en parlaríem.