Capsetes de musicosetes

Capsetes de Musicosetes 04

Una proposta pedagògica per a comunicar-nos amb els infants de 0 a 3 anys a través de la música i la poesia

Us presentem un taller-espectacle adreçat a mestres de música, mestres d’escola bressol, estudiants de Grau d’Educació Infantil i totes aquelles persones que puguin tenir interès en els continguts que s’hi detallen.

Aquesta proposta té en compte les necessitats i interessos dels infants.

Es basa en la poesia de tradició oral catalana i francesa (moixaines, jocs de falda, cançons i rimes) i en melodies tradicionals.

Dóna importància a una comunicació rica en matisos, com ara la musicalitat de la veu parlada i cantada, expressió corporal, objectes, titelles, sons i silenci i melodies instrumentals.

Parla de coses petites: una marieta, un gat, en Tabalet, en Patufet… I la presentem en forma d’obra escènica, de recital amb rimes per a cantar i jugar amb les paraules i amb instruments per acaronar els infants amb el so.

Capsetes de Musicosetes 28Mar Gascó

Cantant, actriu-titellaire, artista plàstica i educadora. Formada com a mestra i educadora, en dansa, cant, arts plàstiques, teatre d’objectes i titelles, música creativa, expressió corporal i interpretació. Ha treballat com educadora i contacontes fins que el 1999 crea la Companyia de Titelles Pamipipa (www.pamipipa.com) dedicada principalment al “teatre de musicosetes”: titelles i música per a nadons i primera infància.

Capsetes de Musicosetes

Recursos i materials presentats

Quatre capsetes de musicosetes

Que ens parlen d’en Patufet, la lluna, en Pere petit i l’hora d’anar al llit, del cant dels ocells, les granotes, les marietes, en Tabalet, un cuc que es torna papallona, un gat i el sol.

Onze moixaines i jocs de falda gesticulats catalans i francesos

En Pere i la Mar, Polzes amagats, El petit se’n va al llit, Al mig del camp, Marieta-marieta,Tat!, Cuca camina, Pom-pom, El petit gat gris, Gateta moixoia, Barbeta barbixola. Faciliten la comunicació afectiva amb l’infant i l’ajuda a interioritzar el ritme i l’harmonia.

Onze cançons de falda (algunes gesticulades) catalanes i franceses

Allà dalt hi ha una caseta, Patim-patam-patum, En Pere petit, Lluna plena, La petita granoteta, Marieta vola-vola, Tabalet, Tic-tac, Vola papallona, Miau! (fragment del «Duetto buffo di due gatti» de Rossini) i Un gat tenia una puça.

Cinc rimes

Lluna lluneta (rima), En Pere gat (poesia de Bofill i Puig), la lluna (endevinalla), la papallona (endevinalla), la puça (endevinalla). Més les cançons i els jocs lingüístics, que són poesia de tradició oral que ha perdurat fins els nostres dies i que serem capaços de recordar molt de temps enllà.

Quaranta instruments i quotidiàfons

Que produeixen sons fregant, bufant, picant, sacsejant. Instruments d’orquestra, folklòrics, d’altres cultures, inventats, joguines, objectes quotidians i sonalls per a musicalitzar les paraules i les imatges, per acaronar els infants amb els so.

Esquelles de diferents mides, maraca, capsa xinesa, flauta dolça, braçalet de llavors, metal·lòfon, timbalet de cobla, sonall de vaca, tub de plàstic, pandereta de platerets, morter, capsa de música, harmònica, rossinyol d’aigua, ocarina, pinya de plàstic, reclam de merla, flauta travessera, granota-güiro, flauta d’èmbol, so de granota, sabates de sevillana, xiulet-bronzidor, sonall-marieta de fusta, campaneta d’hotel, sonall metàl·lic, acordió diatònic, bútang, campanes de vent, xinxina, violí, ratolí de goma, taula de rentar i castanyola, arpa de boca, trequetrec, pandereta, picarols petits, picarols grans de lligacama i la veu.

Setze Objectes / titelles

Caseta, barretina, en Pere petit (figura plana articulada), lluna (fanalet de paper), ploma, granota (nino de peluix), flor-marieta (molinet de vent), davantal, marieta (sonall), flor de feltre, conill (titella poruc), cuc (titella de guant), capoll (cinta de gimnàstica rítmica), papallona (titella de guant), menjadora i gat (titella de guant). Per a crear imatges poètiques i explicar petites històries.

Set melodies instrumentals

Patim- patam-patum, La lluna la bruna, Lluna plena, El cant dels ocells, Woaf, Tabalet i la Dansa del Sol.

 

La comunicació amb els infants de 0-3 anys a través d’aquesta proposta músico-poètica.

Aquesta és una proposta de petits instants sonors poètics i visuals que vol aconseguir una comunicació amb l’infant de 0 a 3 anys el més rica i adient possible i per això:

Tenim en compte les necessitats i interessos dels infants

Els infants de 0-3 anys, més que la resta dels humans, necessiten sentir-se segurs i cuidats, però també jugar i aprendre i que els adults els entenguin, els atenguin i s’hi comuniquin. I els interessen les coses que tenen a veure amb el seu univers quotidià i amb la descoberta del món: els animals, les flors, els elements… també els agrada veure objectes que es belluguen, que s’amaguen i tornen a aparèixer. Aquests infants desperten als sentits i estan desenvolupant el llenguatge i el pensament, per tant estan molt receptius als sons i la comunicació corporal. Per atendre les seves peculiaritats cal, tenir cura de l’espai, l’hora, la durada, la quantitat de nens (si ho feu en grup), el tempo, l’estètica i la temàtica. I utilitzem:

El llenguatge musical (cançons i melodies)

Per a que l’infant desenvolupi un bon llenguatge és important l’adquisició del ritme, l’harmonia i la melodia i per a això són de gran ajuda els jocs sonors amb ritme, les cançons amb gesticulacions i les melodies senzilles.

Les qualitats vibratòries del so

El benefici que ens aporten els sons suaus i harmoniosos per a crear un clima relaxat i alegre.

Metodologia del taller

Presentació del contingut en forma d’obra escènica.
Exposició teòrica analitzant la proposta.
Aprenentatges de les gesticulacions dels jocs i cançons de falda.
Experimentar la comunicació a través de les mans i la mirada, i posar aquesta intenció en la veu.
Facilitar la lletra de les cançons, les moixaines, jocs de falda i rimes.

Capsetes de Musicosetes 16

Descàrregues

 

 

Logo-YouTube-2Visita el canal Trotinet Tele

amb els vídeos de les gesticulacions

One thought on “Capsetes de musicosetes

Comments are closed.