Representacions al teatre

Nota breu a manera d’introducció

Fa gairebé 25 anys que ens belluguem furgo amunt, furgo avall amb tot el fato de flostis i atrezzo. Per designi astral, l’any 2014 vam posar en pràctica un exercici de semi-sedentarisme instal·lant-nos a Sala Fénix i Porta 4. Els dos únics teatres de Barcelona que aleshores programaven espectacles per la primera (o petita) infància. A hores d’ara La Fènix s’ha centrat en la programació per a adults i Porta 4 ha canviat de nom, es diu L’Autèntica.

Aquesta experiència de semi-sedentarisme, tot i que ens agrada, sentim que ens hem de tornar a moure. El públic ens ho demana. Així que iniciem (novament) una recerca d’espais escènics disposats a programar espectacles teatrals per la primera infància. Oferim les nostres produccions, senzilles i fàcilment adaptables a diferents tipus d’espais.

Anem per bon camí

Afortunadament ara, després de gairebé 25 anys de fer camí obstinat i de tustar algunes portes, puc (podem) respondre sense dubtar-ne gens: sí, hi alguns teatres que s’han atrevit a obrir per als més petits. Així que, encara que lentament, anem per bon camí.

Són estables aquestes noves programacions?

Diria que és estable disseminada. M’explico. Tret de l’Autèntica Teatre que és un cas especial, no coneixem cap altre sala que programi regularment durant tot l’any espectacles per a petita infància. Però si aglutinem totes les propostes que, sigui de forma esporàdica o puntual, s’adrecen a les nenes i nens de 0 a 4 anys, podrem fàcilment tenir una bona agenda. Això sí, és gairebé segur que haurem de recórrer teatres, centres cívics, biblioteques i altres espais de diverses poblacions.

Així, ja no cal tustar més portes?

Hem après que no cal insistir perquè és innecessàriament cansat. Preferim fer camí, parlar, proposar, crear, provar i a qui li ressoni la nostra història, gràcies per acompanyar-nos. Anem sempre endavant amb la nostra manera de fer, creixent i aprenent més.

Ara estem mirant d’obrir-nos geogràficament. La majoria de les funcions que juguem són a Barcelona i comarques properes i ens ve gent de tota Catalunya (sud i nord). Ens agrada i afalaga quan una família ens diu que han vingut expressament de Figueres, Igualada, Perpinyà o Tarragona, però també ens sap greu que s’hagin de desplaçar tants quilòmetres. Recordem que van amb nens molt petits, de vegades de mesos, i desplaçar-se els pot resultar molt incòmode.

Sovint ens escriuen o truquen seguidors/res que ens coneixen i segueixen per les xarxes socials, és a dir, que només ens han vist a la pantalla i els agradaria assistir a un dels nostres espectacles “en viu”. A nosaltres ens plauria poder respondre amb propostes properes a casa seva, per això cerquem espais per a representar els nostres espectacles.

I doncs, com ho fem al teatre?

Dit d’altra manera: com han de ser els espais que cerquem?

Feng Shui: Han de ser acollidors per la simple raó que han de acollir humans. La calidesa de l’espai és important i fàcil d’aconseguir amb una mica d’amorosa dedicació. Al públic se l’ha de rebre sabent que són humans, no simples clients o, pitjor encara, números. Per tant, no ens serveixen els contenidors de formigó.

Escenari: Volem proximitat amb el públic. Els nens i les nens que venen als nostres espectacles són petits (màxim 5 anys) i no els va bé asseure’s en cadires de mida adulta, així que va molt bé actuar a peu pla o amb un empostissat baixet de 40cm com a màxim.

Aforament: L’ideal és al voltant de 50, encara que aquesta xifra pot variar amunt o avall en funció de les característiques de la sala. És important és que tots, petits i grans, tinguin bona visibilitat i que puguin entrar o sortir de la sala sense fer acrobàcies. Per tant no ens ens serveix “embotir” gent en modalitat llauna de sardines.

Equip tècnic: Ens agrada que la sala estigui equipada i que hi hagi tècnic. Ens facilita la feina i contribueix positivament en la qualitat de la representació. Si no hi hagués equip o tècnic, disposem de recursos propis que us podem llogar.

Tractes econòmics: Si la sala té una cartellera estable adreçada a la primera infància, una xarxa activa de difusió i un públic fidel, podem parlar d’una part del taquillatge. Si no compleix alguna de les condicions citades en aquest punt, aleshores el preu de l’actuació serà el caixet més els desplaçaments i dietes que corresponguin.

Si gestioneu una sala i desitgeu programar espectacles per als més petits, parlem-ne!