Al teatre

Fa gairebé 20 anys que itinerem furgo amunt, furgo avall amb tot el fato de flostis i atrezzo. Per designi astral, l’any 2014 vam posar en pràctica un exercici de semi-sedentarisme instal·lant-nos a Sala Fénix i Porta 4. Dos teatres de Barcelona que aleshores programaven (i encara ho fan) espectacles per a petita infància, petits infants o infants de 0 a 3 anys. Feu servir l’etiqueta que més us agradi.

Aquesta experiència ens està agradant molt però ara sentim que és el moment de tornar a moure’ns una mica més. Així que iniciem novament la recerca d’espais escènics per a les nostres produccions que són senzilles i molt fàcils d’adaptar. A més a més, si convingués duríem tot el material tècnic que pugui fer falta per tal de convertir aquests espais en un petit teatre.

I ara, després de llegir aquestes primeres ratlles segurament hi haurà més d’un o una que s’hagin sorprès en saber que hi ha cartellera teatral per a infants de 0 a 3 anys.

Hi ha programacions teatrals per als més petits?

Afortunadament ara, després de gairebé 20 anys de fer camí, de vegades picant pedra, de vegades empolainant de virolades garlandes els vorals, puc (podem) respondre sense dubtar-ne gens: sí que n’hi ha.

Són estables aquestes programacions?

Diria que és estable disseminada. Explico que vol dir això. Tret de la Sala Fènix que és un cas especial –de seguida diré perquè- no coneixem cap altre sala que programi regularment durant tot l’any espectacles per a petita infància. Però si aglutinem tots els espais que, ja sigui de forma esporàdica, puntual o regular, programen algun acte pensant en els infants de 0 a 3 anys, podrem confegir-nos una agenda molt completa. Això sí, gairebé segur haurem de recórrer teatres, centres cívics, biblioteques i altres espais de diverses poblacions.

Com deia abans hi ha un cas especial: la Sala Fènix. És tracta d’un petit teatre situat al barri del Raval de Barcelona i molt actiu culturalment. Per nosaltres va ser un regal descobrir-la. Vam anar-hi per primera vegada aprofitant l’avinentesa que la companyia Fes-t’ho com vulguis hi representava el seu bonic espectacle Aquarel·la. Ens va agradar l’espai: acollidor, amb un aforament d’unes 50 persones, espai escènic a peu pla i suficientment equipat per a les nostre produccions. Ara bé, el més important de Sala Fènix no són les “coses” sinó les persones que la gestionen: la Isabella Pintani i el Felipe Cabezas. Ells, fidels al propi lema de “l’alternativa de l’alternativa”, s’han arriscat a programar tots els diumenges de l’any (tret de l’agost que fan vacances) espectacles infantils adreçats exclusivament a petita infància. I us puc assegurar que el resultat està sent un èxit total en tots els sentits. El púbic ens ho corrobora contínuament.

Així ja no cal continuar picant pedra?

Bé, picar pedra hem descobert que no cal. És cansat. És preferible fer camí, parlar, proposar, crear, provar. A qui no li ressoni la pel·lícula que no la miri. Nosaltres no insistirem. Seguirem endavant al nostre ritme.

Ara estem mirant d’obrir-nos geogràficament. La majoria de les funcions que juguem són a Barcelona i comarques properes i ens ve gent de tota Catalunya (sud i nord). Ens agrada i afalaga quan una família ens diu que han vingut expressament de Figueres, Igualada, Perpinyà o Tarragona, però també ens sap greu que s’hagin de desplaçar tants quilòmetres. Recordem que van amb nens molt petits, de vegades de mesos, i desplaçar-se els pot resultar molt incòmode. Per aquest motiu (i per sostenibilitat) és preferible que siguem nosaltres els que ens desplacem en comptes de tantes famílies.

Sovint ens escriuen o truquen seguidors/res que ens coneixen pels vídeos que publiquem a YouTube i ens diuen que els agradaria assistir a un dels nostres espectacles “en viu”. Volem poder respondre amb propostes que els siguin properes a casa. Per això cerquem espais per a representar els nostres espectacles.

Com ha de ser aquests espais?

Han de ser acollidors i preferiblement sense escenari o bé amb un empostissat baixet (20 o 30cm) per tal de no perdre la proximitat amb el públic. L’aforament ideal al voltant de les 50 persones. Poden ser sales sense equipament tècnic. Nosaltres disposem de tot l’aparellatge necessari. De fet, els espais que més ens agraden, no n’acostumen a tenir.

Truqueu-nos, escriviu-nos i en parlarem.